Министърът на здравеопазването Стойчо Кацаров се срещна с посланика на Казахстан

...
Министърът на здравеопазването Стойчо Кацаров се срещна с посланика на Казахстан
Коментари Харесай

Казахстан ни предложи своята ваксина срещу коронавируса

Министърът на опазването на здравето Стойчо Кацаров се срещна с посланика на Казахстан в България Темиртай Избастин. Двамата разискаха съдействието сред двете страни в региона на предварителната защита и контрола на болесттите.

Министър Кацаров и дипломат Избастин изразиха предпочитание да бъдат подхванати стъпки за обмяна на опит сред медицински експерти от двете страни. Здравният министър срещна посланика на Казахстан с опциите за лекуване на онкологични болести в профилираните лечебни заведения в България, като акцентира, че през последните години те са оборудвани с най-модерната инсталация. 

Темиртай Избастин насочи питане какви са опциите за придобиване, регистрация и потребление на казахстанската ваксина против COVID-19 QazVac и признаването от страна на България на документите, издадени след използването ѝ. Избастин осведоми българския здравен министър, че имунизацията QazVac, разработена от Научно-изследователския институт по проблемите на биологичната сигурност към Министерството на образованието и науката на Казахстан, сполучливо е минала първа, втора и 50% от третата фаза на клиничните изпитвания, като досега не са маркирани нежелани реакции.

Министърът на опазването на здравето акцентира, че имунизацията би трябвало да бъде утвърдена от Европейската организация по медикаментите, с цел да се позволи приложението и у нас. Кацаров и дипломат Избастин бяха единомислещи, че има поле за съдействие сред двете страни в региона на медицината.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР